Bra skrivet!

Sofia som jag jobbar med bloggar ju också, vi är aktiva kvinnor ska ni veta !!
Hon skrev just något oerhört bra på sin blogg, måste bara ge henne lite cread till henne!
 
http://godisgrisan.blogg.se/
 
 
Ifall de är svårt att läsa , läs nedan.
 
 
Att jobba på en mjölkgård är så mycket mer än att skrapa skit och kärra foder(nu skottkärrar vi inte ut fodret men det lät coolast). Jag tänkte skriva ner mina och Matildas arbetsuppgifter. Dessa uppgifter delar vi inte på utan båda har lika mycket ansvar att kommunicera och få det att fungera. Vi är nitton år och får inte mer betalt än någon annan nittonåring. Till och med sämre kanske.
 
Vi ska se tiill att:
 
♥ Korna blir dräktiga. Vilket innebär att vi ska upptäcka när korna brunstar, dvs har ägglosning. Ägglossningen varierar från några timmar till någon dag, sen är det försent och det kan givetvis vara för tidigt då. Sperman kan leva kanske längst i två - tre dagar. Endel kor visar bra brunst, endel kor visar knappt nånting så det gäller att vara lyhörd och se små tecken hos korna som indikerar brunst. När dem är brunstiga anmäler vi dem till en tjänst som växa Sverige har. Då väljer vi den tjursperman vi vill ha till kon. Sen någon gång på dagen kommer en seminör och seminerar kon.
 
♥ Juverhälsan är god. Dvs att korna inte får inflammationer i juvret. Det får dem till exempel om dem har ätit dåligt foder, legat på en smutsig båspall med mycket bakterier, inte mjölkat tillräckligt ofta. Får dem inflammation ska man mjölka ur, eventuellt ge dem antibiotika efter ordination av veterinär. Då mjölkar man för hand ialf två gånger om dagen i den speciella spenen som har inflammation. Detta kan man oftast förebygga genom goda rutiner.
 
♥ korna ska ha det så bra som det är möjligt. Rena båspallar och strödda, rena vattenkar god foderbordshygien.
 
♥ att korna producerar så mycket mjölk som det går.
 
♥ vi ska arbeta mot ett bra avelsarbete. Det går inte att seminera vilken ko som helst med vilken tjur. Eller ja det går men det blir inte alltid så himmla bra i slutändan.
 
♥ Vi ska sinlägga korna i rätt tid och på rätt sätt. Dvs få dem att sluta mjölka innan dem ska kalva.
 
♥ och sen ska vi ju självklart hålla kalvarna i god form och ungdjuren. Och säkert massa mer som jag inte har tänkt på.
 
 
Jag ber inte om att någon ska tycka synd om oss för vi har ett väldigt varierande och roligt jobb och vi har valt det själva. Det finns en anledning till att så många håller kvar vid sin mjölkproduktion just för att det är så skoj. Trots att det knappt finns lönsamhet i verksamheten. Fler och fler mjölkbönder som brinner för sin verksamhet försvinner. Vi har inte den lönen vi borde ha, med tanke på allt ansvar vi har. Det är så jävla tråkigt att det får vara så. Tänk om vi en dag kan få driva mjölkproduktion utan att jobba ihjäl oss och faktiskt ha råd att investera långsiktigt i byggnader och maskiner som underlättar arbetet och får korna att må bättre. Och att självklart ha avbytare och anställda. Kan du tänka dig att aldrig ta semester för att du inte har råd med det trots att du jobbar från att solen går upp till den går ner...troligtvis inte. Då kan du förstå hur drivande mjölkbönderna är.För alla vill väl ha svensk mjölk och svenskt kött och andra svenska mejerivaror vilket generar öppna vackra landskap och betesmarker med fina välbehållda djur med bra staket.
 
// Sofia Rahmgren.

maatildadahl-Om kossornas festdag och mjölkpigans vardag

Matilda, det är jag. Jag är 20 år och är bosatt i Småland i ett rött hus med vita knutar tillsammans med min sambo. Jobbar som mjölkpiga på en mjölkgård. Har funnit ett intresse för får/nötvallning och skaffat mig en bordercollie. Här kommer ni få läsa om mina framtida drömmar, vallning, träning, tunga tider och underbara tider!

RSS 2.0